+38 (097) 547-17-17

Магазин працює в тестовому режимі. Графік роботи уточнюйте за телефоном.

MILICON

+38 (097) 547-17-17

Магазин працює в тестовому режимі. Графік роботи уточнюйте за телефоном.

MILICON

ДОВГИЙ ЧИ КОРОТКИЙ СТВОЛ – ОСЬ В ЧОМУ ПИТАННЯ

ДОВГИЙ ЧИ КОРОТКИЙ СТВОЛ – ОСЬ В ЧОМУ ПИТАННЯ

Ви напевно задавалися питанням, з яким довгим стволом купити карабін. Що ж, довший ствол точніший. І звичайно, в кіно у всіх довгі стволи, тому хо-хо, а ми хочемо бути схожими на героїв у фільмах :-).

Тож почнемо з самого початку. Що таке точність зброї? Це здатність зброї робити групу пострілів у певну зону. Зазвичай він виражається в кутових хвилинах або MOA. Група пострілів, яка зазвичай береться для вимірювання, становить 5 пострілів, але може бути й більше (3 постріли не є репрезентативними). Одного разу порівняйте ту саму зброю, стріляючи групами з 3, 5, 7 і 9 пострілів, і подивіться, що вийде. Тільки не відкидайте будь-які «промахи» лише тому, що вони псують результат. 

Одного разу ми мали можливість взяти участь в експерименті, який передбачав стрільбу з тієї самої зброї (AR10), починаючи зі 20-дюймового ствола, а потім на місці (так, на місці) ствол вкоротили на 1 дюйм. І що вийшло? Точність зброї не знизилася. Вона навіть покращилася на деякій відстані. "Ну на біса довгі стволи і що вони роблять?" - ми задалися питанням. - Вони дозволяють краще використовувати пороховий заряд, що збільшує швидкість кулі (докладніше про вибір кулі за довжиною ствола в цьому записі) і, таким чином, підвищує її «опір» іншим зовнішнім змінним, таким як вітер або перехід до дозвукової швидкості. Звичайно, в цих міркуваннях ми ігноруємо ефективність кулі у військовому сенсі. Під час стрільби падіння швидкості кулі також було не дуже великим, як можна було очікувати, і досягало близько 10%. Помітною різницею була кількість опадів, але не точність. Вона залишилася незмінною.

Через кілька років у нас була демонстрація для підрозділу, який вибирав напівавтоматичну зброю для десантників. Опис вимог - ствол 20". Запитавши, навіщо, в біса, використовувати такий довгий ствол, ми отримали відповідь: тому що він більш точний. Це був виклик, домовилися про тестові стрільби. Ми "привезли на шоу" карабін POF P308 зі стволом 14,5 дюйма поруч із справжнім карабіном 20 дюймів. Виймаємо обидва пристрої, трохи сміємося з панам. Стріляли обидві гвинтівки до 800 м. Результат короткої склав 0,89 MOA на 800 м. Ми знаємо, бо ходили :-). Результат:  Приємно було почути ДЯКУЮ після завершення випробувань.

Підсумовуючи. Не фетишизуйте на довгі стволи і добре подумайте, навіщо вони вам потрібні, адже вони не завжди дають щось, окрім додаткової ваги.