+38 (097) 547-17-17

Магазин працює в тестовому режимі. Графік роботи уточнюйте за телефоном.

MILICON

+38 (097) 547-17-17

Магазин працює в тестовому режимі. Графік роботи уточнюйте за телефоном.

MILICON

ПІДБІР МАСИ КУЛІ ДО КРОКУ НАРІЗІВ У ЗБРОЇ AR-15

ПІДБІР МАСИ КУЛІ ДО КРОКУ НАРІЗІВ У ЗБРОЇ AR-15

Вибір ваги кулі відповідно до кроку різьби у зброї AR15

Вибір ваги кулі відповідно до кроку різьби (нарізів) (прим.  Крок нарізів ствола – це відстань, за яку куля робить один повний оберт навколо своєї осі, вимірюєтьмя у дюймах) у карабінах AR-15. У даному пості ми спробуємо пояснити, як вибрати вагу кулі відповідно до кроку різьби. Ми будемо розглядати зброю AR15 і боєприпаси .223REM. Ви, напевно, помічали, що одні й ті ж боєприпаси можуть відрізнятися вагою куль, вказаною на упаковці. Його можна описати в грамах або гранах. 

Кожна гвинтівка AR15 має ствол із внутрішньою різьбою, яка забезпечує обертання кулі. Це дозволяє стабілізувати політ кулі за рахунок досягнення гіроскопічного ефекту. На жаль, це не так просто, оскільки цей ефект може бути занадто великим або занадто малим. Ключовим елементом є вага кулі.

Коли M16 вперше з'явилася в армії США в 1960-х роках, стандартом був патрон M193 з кулею 55 гран. Зброя того часу мала крок різьби 1:14 (тобто куля робила повний оберт на відстані 14 дюймів). Через деякий час була помічена проблема зі стабілізацією польоту кулі і наступні версії мали стволи з кроком різьби 1:12.

У наш час боєприпаси для військових і цивільних істотно змінилися. Завдяки зміні форми і ваги було створено багато варіантів, що викликало необхідність створювати стволи для гвинтівок з різним кроком нарізів. Тут важливо пам’ятати, що не існує «одного вдалого формату нарізу». Це залежить від того, яку ціль ми собі поставимо.

Зазвичай вважається, що повільніші нарізи не стабілізують важчі кулі, а швидші створять занадто сильний гіроскопічний ефект під час стрільби легшими патронами. Однак краще мати більший крутий крок нарізу ствола, ніж надто повільний.

Як завжди у питаннях, пов'язаних зі зброєю, більшість нововведень надходить від військових та їх досвіду роботи зі зброєю. Понад десять років тому вогнепальна зброя AR-15 розвивалася у двох напрямках:

1. Короткі 10,5-дюймові стволи, що дають змогу працювати як у транспортних засобах, так і в будівлях під час боїв CQB. 2. Довші стволи SPR (гвинтівки спеціального призначення), які заповнили прогалину між «короткими» гвинтівками і типова снайперська зброя. В обох рішеннях акцент робився на більш важкі кулі. У першому випадку для компенсації втрати швидкості, а в другому для збільшення дальності польоту кулі під дією зовнішніх факторів на великих дистанціях.

Давайте подивимося на різні кроки різьблення та рекомендовану вагу кулі

Твіст 1:14" Досить важко знайти в сучасній зброї AR15, але все ще можна знайти в колекціях. Такі стволи можуть витримувати боєприпаси вагою 55 гран, але патрони вагою 50-52 буде краще працювати.

Твіст 1:12" Стволи з таким кроком нарізів можна знайти на ринку, але скоріше в США. Вони призначені для полювання. Витримують набої 55-60 гранів, але стволи будуть досить довгими, тобто довші за 16"

Твіст 1:10" Це більш сучасний крок нарізів, але його все одно важко знайти. Він може впоратися з боєприпасами вагою до 69 гранів, але боєприпаси 55 і 62 гранів літатимуть набагато краще.

Твіст 1:9" Це  місце, де починається шлях до використання переваг важких куль. Цей наріз не надто швидко працює з кулею вагою до 55 г, але також може впорається з кулею 70 гран. Завдяки довшому стволу та вищій швидкості ця комбінація може багато пробачити.

Твіст 1:8"  При використані даного кроку у 16-дюймових стволах - це дозволяє «проштовхнути» важку кулю вагою до 80 гран. При використанні важкої кулі важлива її швидкість, тому в SPR зброї важлива довжина ствола (але не перебільшуйте :-) посилання на статтю про довжину ствола тут ). Цей хід також можна використовувати в коротких стволах у зброї, такій як POF-USA P415 . Це дозволяє досягти адекватної кінетичної енергії з коротким стволом на меншій відстані.

Твіст 1:7" Даний крок нарзів був обраний в 1980-х при переході на патрони M885. Цей крок нарізів можна знайти в M4,  AR-15, MK12 SPR і популярних гвинтівках HK416. Такий ствол стабілізує кулю до 90 гран, а боєприпаси 70-77 гран - відмінний вибір. Однак у нових боєприпасів зі спеціальною кулею, які зараз з’являються, починають виникати проблеми з досягненням відповідної швидкості для використання за прямим призначенням (мова йде про спеціальні військові боєприпаси).